среда, 25. септембар 2013.

Szilárd Mezei Trio - koncert

Materra Mesto
26.9.2013. u 21h
ulaz: 150 rsd

Szilárd Mezei - viola
Ervin Malina - kontrabas
István Csík - bubnjevi

Program: old songs retrospective

Szilard Mezei
Violista i kompozitor iz Sente aktivan kako na svetskoj, tako i domaćoj sceni improvizovane, jazz i avangardne muzike. Kao kompozitor istražuje odnose između kompozicije i impovizacije inkorporirajući elemente jazz i autentične folk muzike.
O njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri možete više pročitati ovde:

http://www.szilardmezei.net/

Ervin Malina
Diplomirao kontrabas na muzičkoj akademiji u Novom Sadu 2007 godine .Stalni je član Vojvodjanskih Simfoničara. Pored dugogodišnje saradnje sa Szilardom Mezeijem, saradjivao je sa mnogim vojvodjanskim autorima poput Borisa Kovača, Olaha Vincea, Bogdana Rankovića,.Stalni je član Ossa kvarteta i Majamisty trija.

Ištvan Čik
Prisutan na novosadskoj jazz sceni od 1995 godine .Pored saradnje sa Szilardom Mezeijem na brojnim albumima, ističu se saradnje sa autorima poput Borisa Kovača ,kao član LADAABA orkestra i La Campanella kvinteta, kao i saradnja sa Srpskim Narodnim Pozorištem u okviru moderne baletske predstave “Jezik Zidova” i predstave “Brod za lutke”. Takodje je član Ossa Kvarteta i Majamisty trija.

понедељак, 16. септембар 2013.

Improstor # 53: Sult & Voicehandler

Materra Mesto, Novi Sad

Sult (Oslo/San Francisco)
Sult je norveško-američki kvartet čiji zvuk je usmeren improvizovanoj muzici: Akustični noise inspirisan savremenom muzikom, elektroakustičkom improvizacijom i dronom. Muzika ovoh trija počiva na strpljenju, usmerenom slušanju i velikom uzajamnom poverenju. Zvuci koje svako od njih stvara, sažimaju se u unificirane nizove tekstura.
http://www.youtube.com/watch?v=z0n14cdrffo&t=1m51s
http://sult.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/pages/Sult/140901266096956

Voicehandler (San Francisco)
Voicehandler je duo koji čine Jacob Felix Heule i Danishta Rivero. Ovaj elektroakustički ansambl kombinuje improvizaciju sa originalnim kompozicijama. Zvučnu sliku grade glasom, perkusijama, elektronikom i Hydrophonium-om (elektroakustički perkusivni instrument koji je napravio Rivero).
Njihov rad obuhvata različite netradicionalne pristupe kompozicionoj formi. Istražuju ideju porekla, i esencijalnosti onoga što čini čoveka, Kao što je prezentovano u mitologiji i književnosti (Borhes, Burroughs, Hamsun...). Muziku su komponovali tako da ostavljaju puno prostora da Heule i Rivera prikažu svoje umeće improvizatora.
http://vimeo.com/user17911370/videos
https://soundcloud.com/voicehandler
https://www.facebook.com/voicehandler

ulaz: 150 rsd

Realizaciju koncerta pomogla Kulturna Organizacija Monogram

уторак, 3. септембар 2013.

Improstor #52

Improstor 52 Canzone distorte
Omladinski Centar CK13
07.septembar 2013
21h
Cena ulaznice je 250 dinara.




Canzone distorteje zajednički projekat dve srpske kompozitorke - Anje Djordjević i Svetlane Maraš. To je simbioza žanrova i tehnika i spoj žive elektronske muzike, govorne reči, opere, ambijentalne muzike, nojza, terenskih snimaka i popa. Ovaj rad je prvenstveno nastao kao radiofonsko delo, koje je emitovanu povodom “Rodjendana umetnosti” na vise evropskih radio stanica, a koje su autorke priredile za koncertno izvodjenje.

Anja Đorđević je magistrirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za kompoziciju. Od 1994 nastupa kao pevač i kompozitor sa različitim ansamblima izvodeći svoju, kao i eksperimentalnu, improvizovanu muziku drugih autora. Komponovala je muziku za brojne pozorišne predstave, za savremene plesne predstave i dokumentarne filmove. Njeno muzičko stvaralaštvo je prvenstveno usmereno na vokalno instrumentalnu muziku, odnosno muzičko pozorište:

Svetlana Maraš je kompozitor i sound artist iz Srbije. Posle godina formalnog muzičkog obrazovanja, krenula je putem ekstremnog eksperimentisanja koji ju je doveo u polje gde se muzika prepliće sa drugim žanrovima umetnosti i naukom, nalazeći adekvatan izraz u formi interaktivne zvučne instalacije, živoj elektronskoj muzici, zvučnim objektima i teorijskom radu koji se bavi ovim temama. Ovo je njen treci nastup u okviru Improstor serije, a prosle godine je imala zapazen solo concert na “Interzone” festival. www.svetlanamaras.com