среда, 17. септембар 2014.

Improstor #61

17.9.2014.
Omladinski Centar CK13
21h
Herman Münzting's Ensemble Morph East
Improv.hu i Improstor predstavljaju :

Herman Münzting's Ensemble Morph East (S/SRB/H)

Švedski eksperimentalni muzičar, kompozitor i pedagog predstaviće ansambl Morph koji čine muzičari iz Švedske, Srbije i Madjarske. Posle nekoliko proba i koncerta u novosadskom Omladinskom Centru CK13, ansambl će se predstaviti i na koncertima u Subotici , Senti i Segedinu. 

Repertoar će činiti moderna improvizovani komad Morph1, organizovan odredjenim instrukcijama kao čto su grafičke notacije, i razne vrste dirigovanja. 
Morph je muzička igra korisna za bilo koju vrstu asambla improvizovane muzike. Morph 1 je prvi put izveden u maju 2005. Ideja je bila da se pravac izvođenja kompozicije usmerava uputstvima ispisanim na karticama. Kartice, ili karte, su veoma slične klasičnom špilu karata, zbog oblika i broja kartica (52). Razlika je u tome što se ne radi o kompeticiji, odnosno nema gubitnika, ni pobednika. Glavni fokus Morpha 1 je balans između individualnosti i adaptacije, sporog procesa promene i otvorenosti sadržaja i forme.

Herman Münzting je aktivan na sceni poslednjih 15 godina i za to vreme je prešao put od klasičnog jazz – rock basiste do istraživača, umetnika koji svoj zvuk pronalazi u improvizovanoj i eksperimentalnoj muzici. Hermanov pristup je specifičan u smislu da su njegovi radovi uvek na liniji između zvuka, buke i muzike, kao i da uvek postavljaju pitanje „šta je to ’pravi’ muzički instrument“. Neke od radionica koje je vodio su „Kreativno istraživanje zvuka“, „Grafičke notacije“ „Izgradnja eksperimentalnih muzičkih objekata“.

hermanmuntzing.com

Improstor #60

6.9.2014.
Zavod za kulturu Vojvodine
Sophie Agnel
Sophie Agnel, pijanistkinja iz Francuske i jedno od značajnijih imena savremene scene improvizovane muzike, posebno je poznata po svojim eksperimentima i istraživanjima zvuka na prepariranom klaviru, uz koji često koristi i sintisajzer.
Sophie je školovana muzičarka i muzikološkinja koja je tokom svog muzičkog obrazovanja usvajala znanja iz klasične, jazz i improvizovane muzike. U svojoj bogatoj karijeri, koja traje još od kraja 80ih, radila je sa velikim brojem poznatih autora/ki kao što je Thurston Moore (Sonic Youth), Phil Minton, Noël Akchoté / Christian Rollet, Hélène Breschand / Thierry Madiot, Michel Doneda / Michael Nick, Erik M. / Axel Dörner, Fabrice Charles, Jean Pallandre, John Butcher, Andrea Neumann itd…
Kao mentor i pedagog radila je sa različitim grupama profesionalnih muzičara i amatera, a posebno je zanimljiv njen rad sa ženama u francuskim zatvorima.

"The piano has been around for 250 years, but in the right hands it can still startle and deliver revelations. CAPSIZING MOMENTS captures an astonishing concert performance by French pianist Sophie Agnel at a venue near Paris last November. Agnel dramatically alters the sound of her instrument by introducing all sorts of unpromising everyday objects into its interior, and she has developed her playing technique accordingly to a very high level of refinement.... Strings are scraped, bowed, plucked and struck ; the casing resonates ; industrial chunter dissolves into a swirling overtone haze ; penetrating shrillness slides into spectral clusters, then resolves in metallic pounding. Crucially it’s not just an expanded conception of the instrument that you hear on this recording but the sound of a skilled musician who has something distinctively her own to say."
JULIAN COWLEY - THE WIRE 2009

http://sophieagnel.free.fr/

Koncert pomogli Pokrajinski Sekretarijat za Kulturu i Javno Informisanje, Zavod za Kulturu Vojvodine.

Ulaz slobodan