среда, 17. април 2013.

Improstor #43 - Ittzés Gergely & Szilárd Mezei Trio

Četvrtak / 18 . april 2013. / 21h / Omladinski Centar CK13 /
ulaz: 200 din
Ittzés Gergely – flauta, alt flauta, bas flauta
Szilard Mezei – viola
Ervin Malina - kontrabas
Ištvan Čik- bubnjevi

Ittzés Gergely (1969, Mađarska) diplomirao je flautu na Liszt akademiji u Budimpešti. U istraživanju svog instrumenta kao i u komponovanju brojnih eksperimentalnih dela za flautu razvio je posebne tehnike sviranja ovog instrumenta kao što je korišćenje višezvuka (multiphonic technique), nastojeći da  savremenu muzičku praksu poveže sa tradicijom. Pored klasične i savremene muzike Ittzés Gergely je veoma aktivan u drugim muzičkim stilovima, naročito jazzu i slobodnoj improvizaciji. Nastupao je i održao master kurseve u mnogim zemljama širom sveta poput: Brazila, USA, Kanada, Kina, Japan i ostatka Evrope. Brojni kompozitori su mu posvećivali svoja dela. Bio je aktivan kao solista i kamerni muzičar, kao i član UMZE-a,  kamernog ansambla sa kojim je nastupio u Karnegi Holu, te osnivač  TeTraVERSI kvarteta flauta. Izmedju ostalih nastupao je sa muzičarima i ansamblima kao što su Magdalena Kožena, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Zoltán Rácz, Amadinda Percussion Group, Barnabás Kelemen, Katalin Kokas i Franz Liszt Chamber Orchestra. U oblasti improvizovane muzike je sarađivao sa muzičarima: Markus Stockhausen, Emil Viklický, Don Thompson, Szilárd Mezei…
Osvojio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade – Grand Prix of the 2nd Aleksander Tansman International Competition for Musical Personalities u Poljskoj, i nagrade Franz Liszt i Lajtha.
Snimio je veliki broj CD-a madjarske savremene muzike, zatim svojih kompozicija i slabije poznatih repertoara kompozitora Pierre-Max Dubois, Eugéne Walckiers, Boccherini kao i celokupan repertoar Sigfrid Karg-Elert. Njegov najnoviji CD pod naslovom “The Great Book of Flute Sonatas” sadrži preko 30 značajnih sonata za flautu iz celokupne muzičke istorije.
Trenutno radi kao profesor flaute na Széchenyi Univerzitetu u Győr-u.
http://www.ittzesgergely.hu/


Szilard Mezei
Violista i kompozitor iz Sente aktivan kako na svetskoj, tako i domaćoj sceni improvizovane, jazz i avangardne muzike. Kao kompozitor istražuje odnose između kompozicije i impovizacije inkorporirajući elemente jazz i autentične folk muzike.
O njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri možete više pročitati ovde:

http://www.szilardmezei.net/

Ervin Malina
Diplomirao kontrabas na muzičkoj akademiji u Novom Sadu 2007 godine .Stalni je član Vojvodjanskih Simfoničara. Pored dugogodišnje saradnje sa Szilardom Mezeijem, saradjivao je sa mnogim vojvodjanskim autorima poput Borisa Kovača, Olaha Vincea, Bogdana Rankovića,.Stalni je član Ossa kvarteta i Majamisty trija.

Ištvan Čik
Prisutan na novosadskoj jazz sceni od 1995 godine .Pored saradnje sa Szilardom Mezeijem na brojnim albumima, ističu se saradnje sa autorima poput Borisa Kovača ,kao član LADAABA orkestra i La Campanella kvinteta, kao i saradnja sa Srpskim Narodnim Pozorištem u okviru moderne baletske predstave “Jezik Zidova” i predstave “Brod za lutke”. Takodje je član Ossa Kvarteta i Majamisty trija.
 

Нема коментара:

Постави коментар