недеља, 21. април 2013.

Improstor #44 - QUANTUM FIELD

Omladinski Centar CK13, Novi Sad
Četvrtak, 25.4.2013. 21h
Ulaz: 200 rsd

QUANTUM FIELD Novi Sad

 Bubjevi – Miljan Vukoje

Gitara – Gavrilo Nikolić

Bas gitara – Robert Fišer


Novosadski sastav KVANTNO POLJE je oformljen iz težnje nekolicine ljudi da se muzički izraze kroz autorsko stvaralaštvo. Svoj izraz traže u različitim muzičkim stilovima, povezanim improvizacijom kao kvintesencijom njihovog muziciranja. Značajniji nastupi su bili na“ EXIT“ festivalu 2007 i 2008, zatim nastupi tokom 2009. godine u okviru manifestacije „ JAZZ METRONOM“ u organizaciji Novosadskog Kulturnog Centra, „Dani JAZZ-a“ u organizaciji Američkog Kutka u Studiu M, „TEMIŠVAR JAZZ FEST 2009“, kao i „BALCANIC OPEN WINDOWS UMBRIA JAZZ FEST 2009“. 2010 godine dolazi do personalnih promena uslovljenih odlaskom većeg broja članova u inostranstvo. Sastavu pristupa gitarista Gavrilo Nikolić koji sa Miljanom Vukojem za bubnjevima čini pokretačku osovinu. Konceptualno bend nije promenio smer ali je zvuk benda značajno promenjen, pogotovo dolaskom basiste Roberta Fišera.

среда, 17. април 2013.

Improstor #43 - Ittzés Gergely & Szilárd Mezei Trio

Četvrtak / 18 . april 2013. / 21h / Omladinski Centar CK13 /
ulaz: 200 din




Ittzés Gergely – flauta, alt flauta, bas flauta
Szilard Mezei – viola
Ervin Malina - kontrabas
Ištvan Čik- bubnjevi

Ittzés Gergely (1969, Mađarska) diplomirao je flautu na Liszt akademiji u Budimpešti. U istraživanju svog instrumenta kao i u komponovanju brojnih eksperimentalnih dela za flautu razvio je posebne tehnike sviranja ovog instrumenta kao što je korišćenje višezvuka (multiphonic technique), nastojeći da  savremenu muzičku praksu poveže sa tradicijom. Pored klasične i savremene muzike Ittzés Gergely je veoma aktivan u drugim muzičkim stilovima, naročito jazzu i slobodnoj improvizaciji. Nastupao je i održao master kurseve u mnogim zemljama širom sveta poput: Brazila, USA, Kanada, Kina, Japan i ostatka Evrope. Brojni kompozitori su mu posvećivali svoja dela. Bio je aktivan kao solista i kamerni muzičar, kao i član UMZE-a,  kamernog ansambla sa kojim je nastupio u Karnegi Holu, te osnivač  TeTraVERSI kvarteta flauta. Izmedju ostalih nastupao je sa muzičarima i ansamblima kao što su Magdalena Kožena, Miklós Perényi, Zoltán Kocsis, Zoltán Rácz, Amadinda Percussion Group, Barnabás Kelemen, Katalin Kokas i Franz Liszt Chamber Orchestra. U oblasti improvizovane muzike je sarađivao sa muzičarima: Markus Stockhausen, Emil Viklický, Don Thompson, Szilárd Mezei…
Osvojio je brojne nacionalne i internacionalne nagrade – Grand Prix of the 2nd Aleksander Tansman International Competition for Musical Personalities u Poljskoj, i nagrade Franz Liszt i Lajtha.
Snimio je veliki broj CD-a madjarske savremene muzike, zatim svojih kompozicija i slabije poznatih repertoara kompozitora Pierre-Max Dubois, Eugéne Walckiers, Boccherini kao i celokupan repertoar Sigfrid Karg-Elert. Njegov najnoviji CD pod naslovom “The Great Book of Flute Sonatas” sadrži preko 30 značajnih sonata za flautu iz celokupne muzičke istorije.
Trenutno radi kao profesor flaute na Széchenyi Univerzitetu u Győr-u.
http://www.ittzesgergely.hu/


Szilard Mezei
Violista i kompozitor iz Sente aktivan kako na svetskoj, tako i domaćoj sceni improvizovane, jazz i avangardne muzike. Kao kompozitor istražuje odnose između kompozicije i impovizacije inkorporirajući elemente jazz i autentične folk muzike.
O njegovoj bogatoj muzičkoj karijeri možete više pročitati ovde:

http://www.szilardmezei.net/

Ervin Malina
Diplomirao kontrabas na muzičkoj akademiji u Novom Sadu 2007 godine .Stalni je član Vojvodjanskih Simfoničara. Pored dugogodišnje saradnje sa Szilardom Mezeijem, saradjivao je sa mnogim vojvodjanskim autorima poput Borisa Kovača, Olaha Vincea, Bogdana Rankovića,.Stalni je član Ossa kvarteta i Majamisty trija.

Ištvan Čik
Prisutan na novosadskoj jazz sceni od 1995 godine .Pored saradnje sa Szilardom Mezeijem na brojnim albumima, ističu se saradnje sa autorima poput Borisa Kovača ,kao član LADAABA orkestra i La Campanella kvinteta, kao i saradnja sa Srpskim Narodnim Pozorištem u okviru moderne baletske predstave “Jezik Zidova” i predstave “Brod za lutke”. Takodje je član Ossa Kvarteta i Majamisty trija.
 

среда, 10. април 2013.

Improstor #42: Antez (Francuska)

Improstor # 42—Antez (Francuska)
15.04.2013
21h
Omladinski Centar Ck 13
ulaz slobodan



Antez je perkusionista i sound-skulptor koji istražuje zvuk kroz fizičku percepciju prostora. On svoj instrument naziva sredstvom i koristi ga na različite, nestandardne načine. Studirao je bubnjeve kod Jacques Givry i elektro-akusticnu muziku kod Xavier Garcia. Aktivan je na polju improvizovane muzike, zvučnih instalacija, kao muzičar i kompozitor za tetar, film i savremen ples.
Antez je nominovan za "Logos Award" za najbolji koncert 2012 i pobednik je Belluard Bolwerk International contest 2002.

Bio je aktivan u grupama : Art moulu, La Cellule d'Intervention Metamkine, A contrario…; i saradjivao sa muzičarima poput :Yann Gourdon, Seijiro Murayama, Tim Hodgkinson,
Joris Ruhl, Jérôme Noëtinger...

Novosadskoj publici će se predstaviti svojim projektom “Continuum”.


“My Continuums are pieces of music for rubbed percussion. They are characterised by the acoustic emission of sounds.
At first I used cymbals, but I quickly started looking for any kind of objects, often found objects of different compositions; which after a few transformations, allowed me to continue to develop this sound material and motion work.
My Continuums have unusual sonic textures, they escape traditional percussion registers. They test the limits of our perception: from infra to ultrasonic, by playing phase shifts. They insert themselves into the intimacy of sound matter, through micro sounds, and we are presented with an audio saturation by noise density.
The flow of these sounds evokes both restraint and excess, immersion and timelessness.” Antez


http://www.antez.org/
http://improstor.blogspot.com/