среда, 22. новембар 2017.

Radionica eksperimentalne i improvizovane muzike #5

26.11.2017. 

Pozivamo Vas na petu po redu i poslednju radionicu u okviru ciklusa radionica improvizovane i eksperimentalne muzike
Ovog puta radionicu će voditi violinstkinja Manja Ristić.

O radionici:
Na radionici u Novom Sadu diskutovaćemo o kreativnom činu stvaraoca, ali i o kreativnom činu slušaoca u improv performansu. Moje dosadašnje izvođačko iskustvo navelo me je da uvidim kompleksnu komunikacijsku moć zvučne improvizacije. Kroz neformalni razgovor i mikro predavanje osvrnućemo se na korene improvizacije, njenu univerzalnost i metafizičku prirodu, takođe diskutovaćemo o integralnim odnosima internih i eksternih činilaca u performansu, o energetskoj transmisiji, kao i o razvoju kulture slušanja. 
Sve te procese primenićemo kroz kreativno modeliranje zvučnih struktura, tekstura i samog završnog performansa svih učesnika. Krajnji cilj radionice je podsticanje na dublje razmišljanje, istraživanje i eksperimentisanje u domenu imporovizacione muzike.

Manja Ristić rođena je u Beogradu 1979. Diplomirala je na FMU (2001), a 2004. završila postdiplomske studije na Kraljevskom koledžu za muziku u Londonu (RCM).
Kao solo i kamerni izvođač klasične muzike nastupala je širom Evrope uključujući saradnje sa svetski poznatim mentorima, dirigentimai izvođačima. Po završetku postiplomskih studija okreće se multimedijalnom performansu i istraživanju na polju instrumentalne elektro-akustike. Sa sastavom ERUPTION, kao i krozne brojene kolaboracije sa kompozitorima, vizuelnim i konceptualnim umetnicima, pozorišnim i filmskim rediteljima nastupa u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Danskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i napodručju Balkana. Osim violinističke prakse Manja je multimedijalni umetnik i interdsiciplinarni istraživač sa velikim brojem performansa i kuriranih izložbi izvedenih u zemlji i inostranstvu, zatim, edukator, kompozitor savremene muzike i izdat pesnik. U istraživanju zvučno-srodnih praksi njen rad se pruža kroz sfere eksperimentalne instrumentalne prakse, AV sinestetički koncept, intuitivnu kompoziciju, psiho-akustiku, zvučnu instalaciju i field recording.

U improvizacionom performansu okreće se instrumentu kao sveobuhvatnom zvučnom objektu, istražuje njegove sonične kapacite te kroz primenu inovativnih sviračkih tehnika kao i kroz pristup “aktivnog slušanja”.
Osnivač je Udruženja multimedijalnih umetnika AUROPOLIS, koje je kroz njen petnaestogodišnji producentski, aktivistički i umetnički rad predstavilo veliki broj kulturnih događaja, umetničkih produkcija i internacionalnih projekata.

Učešće na radionicama je besplatno.
Svi zainteresovani za učešće u radionici mogu poslati svoju prijavu do 25.11.2017.
na e-mail: improstor.novisad@gmail.com

Ove radionice Nezavisna umetnička asocijacija Izba organizuje u saradnji sa organizacijom Improstor, a projekat je sufinansiran od strane Gradske uprave za kulturu Novog Sada.

Нема коментара:

Постави коментар