четвртак, 07. март 2013.

Improstor #41: BALŽALORSKY/DRAŠLER 3o

Omladinski Centar CK13
11.3.2013. u 21h
Ulaz: 150 rsd

Balžalorsky/Drašler 3o,
mladi jazz sastav izdao je debi album s naslovom »Wu-wei«, koji je po mišljenju kritičara jedan od najboljih jazz albuma u Sloveniji 2011. godine.

BALŽALORSKY/DRAŠLER 3o
»Wu-wei«

VITJA BALŽALORSKY - gitara
JOŠT DRAŠLER - kontrabas
VID DRAŠLER – bubnjevi, udaraljke


Troje muzičkih umetnika koji čine sastav Balžalorsky/Drašler 3o, kreiraju savremeni jazz i slobodan eksperimentalni zvuk. Gitarista Vitja Balžalorsky, kontrabasista Jošt Drašler i bubnjar Vid Drašler bezkompromisno i spretno plove muzičkim vodama savremenog jazz-a.

Na jesen 2011. izdali su autorski debi Wu-wei  pod pokroviteljstvomRadia Študent“, koji je bio predstavljen na opsežnoj promocijskoj turneji po Sloveniji. Počeci zajedničkog stvaranja Balžalorsky/Drašler 3a sežu u 2006. godinu kada su se slučajno upoznali na jednom jam-sessionu. Po višegodišnjem sviranju oblikovali su vlastiti muzički izražaj, koji ima raspon od modernog mainstrema do savremene evropske improvizacijske muzike.

Trojica muzičara su (osim njihovog tria) aktivni u više različitih muzičkih formacija, bilo skupa ili  zasebno. Zajedno čine dva sastava: Kombo Zlatka Kaučiča (sastav svetski poznatog perkusioniste i dobitnika Prešernove nagrade Zlatka Kaučiča), te Buče 4 sa duvačem Andrejem Fonom.
Sv trojica su svirali sa priznatim imenima iz sveta improvizovane muzike kao što su Herb Robertson, Evan Parker, Alexander Balanescu, Javier Girotto, Bruno Ceselli, Jovani Maier, Marco Cappelli, Jim Pugliese i ostali.

Jošt Drašler je osim muzikologije studirao i kontrabas na konzervatoriju u Klagenfurtu pod prof. Ulijem Langthalerjom. Trenutno na jednoj od priznatih muzičkih škola podučava bas gitaru i sarađuje sa mnogobrojnim slovenskim muzičarima.
Vid Drašler je svoje znanje isklesao kod slovensog perkusioniste Zlatka Kaučiča. Takođe učestvuje u mnogim muzičkim sastavima.
Braća Drašler su među ostalim pioniri Bistrčke (Bistrica ob Sotli) alternativne scene, članovi sastava „Zmajev rep“ i „Malik“.
Vitja Balžalorsky je poznat kao član različitih muzičkih projekata, naročito „Litošt“  i „Ophidian“, te legendarnih jam sessiona „Metla Bluz Koruza“, koji su se odvijali u „Jalla Jalli“,  „Gromki“, „Kolovrat Teatru“ i „Tovarni Rog“.

Balžalorsky/Drašler 3o nastupili su na različitim jazz festivalima: „Smartfesta“ u Šmartnem pri Gorici i festivala „Boben in lajna“ na Ljubljanskom gradu. Nastupali su na drugom festivalu „biJAZZi“ u Beltincima, na „Jazz Lent“ festivalu, na letnim koncertima „ŠiškaTon“ te na brojnim samostalnim koncertima.

Njihova vriednost označena je i sa mnogim jam sessionima. („Metelkova mesto“, „Tovarna Rog“, hostel „Celica“, kavarna „SEM“, „Sax pub“, „Satchmo jazz klub“, „Bachus jazz klub“ Zagreb, itd.) te koncertima u klubovima slovenske glazbene i jazz scene.
Ponajviše treba naglasiti da se kao trio ne ograničuju samo na stil kojega su razvili na albumu, već 
se često upuštaju u nepredvidljive i atipične glazbene sfere, iz kojih crpe inspiraciju za nove izazove.Нема коментара:

Постави коментар