понедељак, 5. новембар 2018.

Improstor #105

Improstor#105 

Igor Ripak / Miklos Szilveszter

Omladinski centar CK 13
9.11.2018. u 21h
Ulaz: 250 rsd


U okviru 105. Improstora ovoga puta nam iz Beča i iz Budimpešte dolaze dvojica umetnika koji sarađuju dugi niz godina.
Bubnjar Miklos Szilveszter i fotograf Igor Ripak će izvesti audio-vizuelni nastup „Зонa “, adaptaciju romana braće Strugatski „Piknik pored puta“. 

Fotografije inspirisane romanom braće Strugatski prikazuju eksterijere i enterijere nekada prosperitetnih Zrenjaninskih fabrika koje su propale usled društveno-ekonomske transformacije devedesetih i ranih dvehiljaditih godina. 

Sada zapušteni, ovi prostori su prikazani kao da se nalaze u realnosti „Zone”, oblasti opisanoj u pomenutom romanu. Ovo je mističnan i zastrašujuć prostor čija izmenjena stvarnost protivreči zakonima poznatim fizici i hemiji te likove romana navodi na ubeđenje da poseduje svoju sopstvenu volju.

Szilveszter Mikloš će čitati i tumačiti projektovane fotografije kao grafičke note i ambientalnom muzičkom podlogom naglasiti njhovu atmosferu i narativ.

////////////////////////////////////////////////////////

Miklós Szilveszter
rođen je 1983. u Zrenjaninu. Diplomirao je bubanj na džez odseku Franc List Akademije u Budimpešti. Silvester je jedna od vodećih figura rastuće fri džez i fri impro scene u Budimpešti, i aktivan je član trija AMP, sa kojim je nastupao kako duž Mađraske - tako i po čitavoj Evropi.
Tesno sarađuje i sa veteranima džez scene u Mađarskoj poput:
István Grencsó-a, Mihály Dresch-a, Szelevényi Akosh i drugim. Osim njih, Silvester Mikloš redovno svira i sa renomiranim internacionalnim imenima kao što su: Ken Vandermark, Barre Phillips, Alexander von Schlippenbach, Peter Brötzmann, Rudi Mahall, Johannes Bauer, Marco Eneidi i mnogi drugi.


Igor Ripak (1982, Zrenjanin, Srbija). Fotograf i audiovizuelni umetnik. 2010 je završio osnovne studije dramaturgije na Dramskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu. Od 2012 godine je na osnovnim studijama na smeru Umetnost i fotografija na Akademiji likovnih umetnsti u Beču. Imao više samostalnih i grupnih izložbi. Trenutno kao fotograf radi u bečkom „Konzerthaus”-u. Kao set fotograf sarađivao je na dugometražnim i kratkometražnim fimovima. Koautor je teksta predstave “Jedan zarez nešto” postavljene u Beogradu u produkciji LeStudija. Radio je kao dramaturg u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović” u Zrenjaninu.

Нема коментара:

Постави коментар